Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 

Hier vind je meer informatie over automutilatie, beter bekend als jezelf snijden of zelfbeschadiging.

Inhoud
Wat is automutilatie?
Waarom doen kinderen dit?
Mijn geheim
Een bekende
Stoppen
Littekens en wonden


Wat is automutilatie?

Automutilatie (of zelfbeschadiging/zelfverminking) is het opzettelijk beschadigen van je eigen lichaam. Het staat ook wel bekend als "(jezelf) snijden" maar het kan op verschillende manieren, door snijden, jezelf verbranden, prikken op een andere manier.


Waarom doen kinderen dit?

Waarom kinderen zichzelf beschadigen is vaak erg moeilijk te begrijpen. Dit maakt het vaak nog moeilijker voor zowel het slachtoffer als de mensen in zijn of haar naaste omgeving. Er zijn verschillende redenen om jezelf pijn te 'willen' doen. Sommige kinderen zijn boos op zichzelf en willen zichzelf straffen, andere kinderen hebben liever pijn aan hun lichaam dan in hun hoofd. Weer een andere reden is om spanning kwijt te raken. Zo zijn er nog een aantal andere redenen.


Mijn geheim

Veel kinderen die aan automutilatie doen schamen zich hiervoor of zijn bang voor de reacties van andere. Dit is vaak al rede genoeg om het geheim te houden. Vaak is dit voor de mensen om het slachtoffer heen erg moeilijk. In de meeste gevallen weten ze er zelfs helemaal niks vanaf! Als je zelf aan automutilatie doet is het wel belangrijk hierover te praten. Maar vaak durven kinderen er niet over te praten omdat andere mensen het maar gek vinden dat je jezelf beschadigt.

Het is natuurlijk ook een flinke stap om zoiets toch aan iemand te vertellen. Bij probleemweb begrijpen we dat volkomen en we zijn dan ook al heel blij als je het ons durft te vertellen.


Een bekenden

Als een bekende van je aan automutilatie doet schrik je daar vaak heel erg van. Soms kan je je zelfs schuldig voelen dat je het nooit gemerkt hebt. Dat schuldgevoel is in de meeste gevallen niet nodig. Kinderen doen zelf hun uiterste best het geheim te houden waardoor het voor jou te moeilijk is er zomaar achter te komen. Als je weet van iemand dat hij of zij zichzelf beschadigd kan jij misschien wel veel voor die persoon betekenen. Je kan die persoon steunen of er over praten. Laat die persoon er wel in vrij, verbied die gene niet om zichzelf te beschadigen en verklaar die persoon ook niet voor gek! Probeer samen met die persoon een oplossing te vinden.Als je je lichaam beschadigd is er een grote kans op wonden en later ook op littekens. Het is erg belangrijk deze wonden goed schoon te maken en te verzorgen om de kans op littekens zo veel mogelijk te beperken. Eerst even wat informatie over littekens:Wat zijn littekens?

-Littekens zijn strepen of plekken op je huid die er anders uit zien als je gewone huid.


Hoe ontstaan littekens?

-Littekens ontstaan doordat je een beschadiging hebt in de derde laag van je huid: de lederhuid. De huid wordt zeg maar van elkaar gescheiden waardoor er een soort kloof ontstaat, de wond dus. Deze kloof wordt opgevuld met een nieuwe huidlaag, maar deze wordt anders gemaakt dan de huid eromheen gemaakt is. Hierdoor krijg je een kleur- en sterkteverschil.


Bacteriën en vuil kunnen een wond aantasten waardoor het minder snel en minder mooi geneest. Soms kan je er zelf ziek van worden! Daarom moet je de wond goed schoonmaken. Spoel is de wond schoon met zachtjes stromend lauw water om het vuil eruit te spoelen. Maak dan de wond bacterievrij door er een desinfecterend middel, bijvoorbeeld jodium, op te doen. Let er op dat dit een beetje pijnlijk kan zijn en vaak gaat prikken, maar als het goed is gaat dit gauw weer over. Dek daarna de wond voorzichtig af met bijvoorbeeld een pleister of een gaaskompres.


Bij brandwonden is het belangrijk je wond zo snel mogelijk te koelen met stromend lauw water. Niet te warm, maar ook zeker niet te koud! Doe dit minstens 10 minuten en maak daarna de wond voorzichtig schoon zoals hierboven beschreven staat. Prik brandblaren nooit door!


Als je erg diepe wonden hebt of de wond wordt rood en gaat heel erg jeuken, dan is het belangrijk om langs de huisarts te gaan. Deze kan je gerust vertellen wat er is gebeurd omdat een arts niets mag doorvertellen, maar je hoeft natuurlijk niet perse te zeggen wat er is gebeurd.