Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 

Liefde kan leuk zijn, liefde kan spannend zijn, maar liefde kan ook rot zijn.

Inhoud
Verliefd?
Op wie?
Wat is verliefdheid?
Is hij of zij ook op mij?
Verkering
zoenen
Het is uit
liefdesverdriet
Zie ook / meer informatie


Verliefd?

Verliefd zijn is een heerlijk gevoel! Je buik begint te kriebelen (vlinders in je buik) als je bij je geliefde in de buurt komt, je wordt soms spontaan vrolijk en je denk alleen maar aan de gene die je leuk vind. Vaak wordt je nogal verlegen als die gene in de buurt is en vaak vergeet je helemaal dat je geliefde ook een mens is, je ziet vaak alleen maar de goede dingen van die persoon. Meestal wil je het eerst een tijdje geheim houden dat je verliefd bent en soms wil je het ook niet toegeven.


Op wie?

Je kan op iedereen verliefd worden. Je buurjongen of buurmeisje, je klasgenootje, een vriend of vriendin. Maar soms ook iemand die je van vakantie of een sportclub kent. Vaak wordt je verliefd op iemand van het andere geslacht dan jijzelf, maar het kan ook voorkomen dat je op iemand van je eigen geslacht verliefd wordt.


Wat is verliefdheid?

Verliefdheid heeft alles te maken met hormonen. Als je de gene waar je verliefd op bent ziet of aan die gene denkt worden er in je hoofd allemaal hormonen gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Adrenaline, Noradrenaline en Endorfine. Deze hormonen gaan als een gek door je lichaam waardoor je dat gevoel in je buik krijgt.


Is hij of zij ook op mij?

Tja, dat is een vraag die veel kinderen en pubers bezighoud. Vaak durf je het niet te vertellen dat je verliefd bent, laat staan te vragen of die ander verliefd is op jou! Je kan je daar behoorlijk onzeker of rot om gaan voelen. En dan? Dan zul je het dus niet weten...
Of je moet het stiekem toch gaan vragen. ;) Je kan misschien een beetje stiekem proberen er achter te komen of die ander jou ook leuk vind of hem of haar gewoon een keertje mee uit vragen! Wie weet wordt het een gezellige avond in de bioscoop, of een gezellig dagje aan het strand? Of misschien toch samen op de bank een filmpje kijken? En wie weet komt het moment dan wel voorbij dat je het toch durft te vragen. Wie weet? Je komt er maar op één manier achter!


Verkering

Als je elkaar leuk vind en verliefd op elkaar bent kun je elkaar verkering vragen. Je spreekt daarmee samen een soort van af dat jullie bij elkaar horen. Meestal is het bij wat jongere kinderen meer een beetje het oefenen van het hebben van een partner. Vaak duurt het dan ook maar enkele weken en dan gaat het al weer uit. Dat is misschien eventjes vervelen, maar dat geeft niks, dat hoort er ook gewoon bij. Als je wat ouder wordt is verkering hebben wat serieuzer. Je wil elkaar een beetje leren kennen en vaak is het een soort voorbereiding van het samenwonen. Verkering is vooral van elkaar genieten door samen te zijn en kijken of het echt de liefde van je leven is.


Zoenen

Wanneer jullie dat beide willen kan je ook zoenen of elkaar kussen. Je eerste kus is vaak een beetje eng en misschien weet je niet precies wat je te wachten staat. Dit kan het soms erg moeilijk maken iemand te zoenen of een kusje te geven omdat je bang bent dat je het verkeerd doet of omdat je niet precies weet wat je moet doen. Gelukkig valt het meestel enorm mee en meestal gaat alles vanzelf. Toch blijft je eerste kus (met je nieuwe vriend of vriendin) soms moeilijk om mee te beginnen, maar je kan bijvoorbeeld een beetje gaan stoeien of plagen of elkaar diep in de ogen kijken. En dan... opeens ben je aan het zoenen! ;)


Het is uit

Soms is de gene waar je verliefd op bent toch niet de ware en maak je het uit. Maar het kan natuurlijk ook dat je vriend of vriendin het uitmaakt. Als je als vrienden uit elkaar gaat kan het soms nog wel meevallen, maar vaak is het erg rot. Zowel als jij het uitmaakt of als je partner het uitmaakt. Je voelt je dan vaak in de steek gelaten of je bent boos of je hebt ruzie gehad. Soms helpt het om met die gene te gaan praten of hem of haar een brief of een mail te sturen met je gevoel erin.
Het is natuurlijk altijd een enorm gemis en rot. We kunnen tegen je zeggen: "geen hand vol, maar een land vol" maar ja, daar heb je natuurlijk niks aan!


Liefdesverdriet

Als jij verliefd bent op iemand die niet op jou verliefd is of je verkering is uit, dan kan je aardig wat verdriet hebben. Dat noemen we dan liefdesverdriet. Het kan je onzeker en heel droevig maken en teleurgesteld maken. Maar je kan er ook erg boos om worden. Wat je voelt is natuurlijk per persoon en per situatie verschillend.

Als je ons mailt over liefdesverdriet kunnen we moeilijk je verdriet wegnemen, want natuurlijk, je bent gewoon verdrietig! Dat begrijpen wij maar al te goed! We kunnen wel naar je luisteren en er met je over praten. Soms lucht dat aardig op en misschien kunnen we je wat tips en adviezen geven om er weer bovenop te komen.Zie ook / meer informatie

Seks
Vriendschap