Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 

Overlijden

Iedereen gaat een keertje dood. Ook je dierbaren. Dat kan een flinke klap voor je betekenen. Ineens is die persoon waar je zo veel van houd of waar je zo veel plezier en lol mee hebt beleeft er niet meer. Wat betekend dat allemaal? Waar moet je rekening mee houden?

Inhoud
De dood
Een vriend of vriendin
Je huisdier
Je vader of moeder
Opa en oma
Begrafenis of crematie
Verwerking


De dood

Als er iemand overlijd is dat nooit leuk. Maar wat is dat eigenlijk, overlijden? Wat gebeurd er dan precies met je? Het antwoord is dat eigenlijk niemand dat precies weet. Iedereen heeft daar zo zijn eigen ideeën over. De een denkt dat je naar de hemel gaat, de ander denkt dat je terug komt op aarde in een andere vorm en weer iemand anders geloofd dat er na de dood niets is. Niemand weet het zeker, want niemand is ooit uit de dood 'terug gekeerd' om het na te vertellen. En na een reanimatie dan? Nou, dat ligt weer iets anders. Je hebt namelijk wetenschappelijk gezien meerdere vormen van de dood. Als je hart niet meer klopt en je ademhaling stopt ben je volgens een duur woord 'klinisch dood.' Pas als je hersenen zo erg beschadigd raken, bijvoorbeeld door zuurstoftekort in de hersenen, dat ze het lichaam niet meer kunnen besturen en ze niet meer kunnen denken ben je biologisch dood.
Maar genoeg wetenschappelijke feiten over de dood. De dood is iets wat ons allemaal overkomt en wat we allemaal een keer zullen tegenkomen in ons leven. Een bekende die overlijd, een naaste, een vriend of vriendin of zelfs je geliefde of je ouders. Iedereen gaat een keer dood en laat een hele groep mensen achter.

 
 
Je huisdier

Je kat, je hond of je lieve hamster. Ook deze kunnen een keer doodgaan. Van ouderdom, door een ziekte, misschien worden ze aangereden door een auto, opeens is je lieve vriendje of vriendinnetje er niet meer. Dat kan een groot verlies voor je zijn.

 
Je vader of moeder

Helaas gebeurd het dat ook ouders overlijden. Soms door een ziekte, soms plotseling door een hartaanval of een ongeluk. Voor jou kan dit grote gevolgen hebben: ineens heb je geen vader meer of ineens heb je geen moeder meer. Wat moet je dan?
Het kan ook nog gebeuren dat allebei je ouders overlijden, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk. Van het ene op het andere moment sta je er dan ineens alleen voor. Er wordt dan gekeken wie de zorg voor jou overneemt en wie (als je nog geen 18 bent) over belangrijke zaken mag beslissen. Met een ander woord: wie de voogdij over je krijgt.

 
Opa en oma

Wie komt er nou niet eens op bezoek bij opa en oma? Gezellig een keertje blijven slapen, of samen naar het pannenkoekenhuis! Of misschien ben je al op de leeftijd dat je oma helpt met boodschappen doen, of opa uitlegt hoe je om moet gaan met de computer. Iedereen heeft zijn eigen band met zijn of haar opa of oma. En misschien heb je wel helemaal geen band met ze, dat kan natuurlijk ook!
Wat voor band je ook met ze hebt, ook je opa en oma gaan op een keer dood. Ook dit kan een flinke schok zijn. Met wie moet je dan pannenkoeken eten? Bij wie kan je dan terecht voor wijze raad over je nieuwe vriendje of vriendinnetje die het niet goed met je ouders kan vinden? Ineens heb je alleen nog maar de herinneringen aan die lieve oma of die grappige plagende opa..