Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 

Hier vind je meer informatie over pesten. Wat je er tegen kan doen en wat tips.

Inhoud

Wat is pesten
Waarom pesten kinderen
Wat kan je er tegen doen
Wat kan het voor jou betekenen


Wat is pesten

Pesten kan op verschillende manieren: het kan met woorden, met slaan, om je uiterlijk, je spullen afpakken, chanteren, het kan van alles zijn! Vaak gaat het heel stiekem waardoor je maar moeilijk kan bewijzen dat iemand je pest. Soms wordt je gepest door één persoon, maar vaak is het een groepje waardoor je wordt gepest.


Waarom pesten kinderen

De meeste mensen zijn het er wel over eens dat pesten een zinloze en laffe manier is om je agressie kwijt te raken. Toch zijn er genoeg kinderen die pesten. Soms omdat ze zelf gepest worden, maar vaak om agressie of woede te uiten of zichzelf "beter" te voelen dan iemand anders, een beetje stoer doen dus. Het kan ook uit verveling komen of jaloezie of een andere reden.


Wat kan je er tegen doen

Helaas is het moeilijk je te verdedigen als je gepest wordt. Ze zoeken vaak de kinderen op die het wat moeilijker vinden zichzelf te verdedigen of toch al erg onzeker zijn. Als je gepest wordt lucht het vaak op er over te praten met een vriend of vriendin. Misschien vind je dat een beetje eng of schaam je je een beetje, maar probeer dan te bedenken dat de gene die pesten zich moeten schamen! Dat je gepest wordt komt vaak niet door jou, dus denk niet dat ze gelijk hebben! Probeer er achter te komen waarom je gepest wordt. Vaak kan je er niks aan doen, bijvoorbeeld vanwege je uiterlijk of afkomst. Soms vinden ze dat je iets niet goed doet waar je misschien wat aan kan veranderen. Soms kan je jezelf nog wel een beetje verdedigen en af en toe wil het negeren wel eens helpen. Maar als het je nou allemaal te veel wordt is het een idee er hulp bij te halen. Ga bijvoorbeeld met een leraar of lerares praten die je misschien kan helpen. Als je het eng vind kan je ook bijvoorbeeld een briefje op je leraar z`n of lerares d`r bureau leggen met je verhaal erop.

Er zijn ook bepaalde cursussen om je te verdedigen bij pesten. Daar leer je wat steviger in je schoenen te staan en meer in jezelf te geloven. Maar je kan ook op een zelfverdediging sport gaan. Het is in ieder geval belangrijk dat je in jezelf blijft vertrouwen en dat je iemand hebt om erover te praten.

Als je gepest wordt kan je ons altijd mailen voor tips.