Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 

Drugs

Drugs zijn illegale middelen die allerlei effecten op je lichaam kunnen hebben. Drugs hebben nadelige gevolgen voor je gezondheid. Hier kun je meer informatie vinden over de effecten van drugs en een aantal soorten bekende drugs.

Inhoud
effecten
verdovend

emotioneel
oppeppend
waarnemingsbeïnvloedend
wiet
paddo's
XTC
Speed
GHB
Cocaïne
Alcohol


Effecten

Drug zijn genotsmiddelen met verschillende effecten. Afhankelijk van wat voor effect de drug heeft kan je deze indelen in een bepaalde groep. Je hebt middelen met verdovende effecten, middelen met een emotionele werking, middelen die je oppeppen en middelen die je waarnemingsvermogen beïnvloeden.


Verdovend

Een aantal drugs hebben een verdovende werking. Deze brengen je in een soort roes waarin je hartslag en je ademhaling vertraagt wordt. Ook je lichaamstemperatuur en je spierspanning gaat omlaag. Je voelt minder snel pijn en je kan makkelijker slapen. Deze middelen worden dan ook gebruikt om een rustiger gevoel te krijgen of om eventueel in slaap te komen na het gebruik van andere drugs. Een overdosis van deze drugs is gevaarlijk omdat je in coma kan raken en je hartslag en ademhaling kunnen zelfs stoppen!


emotioneel

Er zijn ook drugs die je emoties beïnvloeden. Je kan hierdoor wat 'losser' komen en veel sneller contact gaan zoeken. Deze drugs worden vaak bij feesten geslikt om wat meer in de feeststemming te komen en wat sneller contact te zoeken met anderen, maar wordt ook (soms in combinatie met verdovende middelen) in drankjes gedaan om seks te hebben met iemand.
Deze middelen versterken vaak de emotie waarin je je bevind. Voel je je toppie, dan ga je je nog prettiger voelen. Zit je niet lekker in je vel, dan ga je je nog rotter voelen.


oppeppend

Ook zijn er verschillende oppeppende middelen. Eigenlijk zou je cafeïne wat in koffie en cola zit hier ook onder kunnen benoemen, alleen is het effect hiervan veel minder sterk dan van drugs. Oppeppende middelen brengen je in een staat van paraatheid. Je krijgt er een verhoogde hartslag van, een snellere ademhaling en je voelt je wakkerder. Je lichaamstemperatuur en je spierspanning stijgen hierdoor ook.
Deze middelen worden vaak gebruikt om door te kunnen feesten en niet moe te worden na een avondje stappen en uitgaan. Maar als de middelen zijn uitgewerkt heeft je lichaam natuurlijk wel enorm hard gewerkt en dan komt de klap pas! Dan voel je je echt moe!


waarneming beïnvloedend

Dan heb je nog de waarnemingsbeïnvloedende middelen. Deze middelen zorgen er voor dat je dingen gaat zien die er niet zijn: hallucineren. Je kan daardoor allerlei rare dingen gaan zien, zoals de bekende groene kaboutertjes of roze olifanten. Maar het kan ook je waarnemingen gewoon wijzigen: je inschattingsvermogen wordt anders, je voelt warmte of koude minder snel aan en je ziet minder goed diepte en je beeld kan wazig zijn.
De meeste bekende vormen van deze drugs zijn wiet (of cannabis of marihuana) en paddo's.


Wiet

Wiet of marihuana komt van de cannabis plant. Het wordt meestal gerookt als een jointje. Je voelt je door deze drug rustiger en meer ontspannen en je kan je er anders door gaan voelen en bij een hogere dosis andere dingen van gaan zien.


Paddo's

Paddo's zijn paddestoelen die worden gegeten of waar thee van gemaakt wordt waardoor je andere dingen gaat zien. Ook dit middel geeft je een kalm en ontspannen gevoel, maar het beïnvloedende effect op je waarnemingen is groter. 


XTC

XTC zijn stimulerende, oppeppende drugs die als pillen geslikt worden. Je krijgt hierdoor voor je gevoel meer energie en je krijgt meer behoefte aan contact met andere mensen.


Speed

Speed wordt meestal ingenomen door het het poeder op te snuiven of door het als een pil in te slikken. Je kan hierdoor een enorm gevoel van zelfvertrouwen krijgen en denken dat je de hele wereld aankan. Ook voel je je hierdoor minder moe wat je zelfvertrouwen nog eens versterkt.


GHB

GHB heeft een oppeppend en emotioneel effect, maar kan in een te hoge dosis al gauw verdovend werken. Je gaat je door deze drug enorm euforisch, dus heel erg blij voelen en je raakt er vaak opgewonden van. Dit middel wordt dan ook vaak in iemands drinken gedaan om later seks met deze persoon te hebben.


Cocaïne

Cocaïne is het bekende poeder wat opgesnoven wordt. Ook cocaïne zorgt er voor dat je je minder moe voelt en dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Mensen die cocaïne gebruikt hebben zijn vaak nogal hard en op zoek naar een snelle kick.


alcohol

Alcohol is misschien nog wel de ergste drug. De status van alcohol is een beetje lastig uit te leggen, want het is een legaal middel, maar wel degelijk een soort drug.

Meer informatie vind je op onze aparte pagina over alcohol.