Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 


puistjes en pubers

Vanavond je eerste date! Maar nee! Een puistje! Help!

Puistjes en de puberteit zijn niet van elkaar los te denken. Juist in de puberteit komen puistjes op, maar juist dan is het ook het vervelendst toch? Want je wilt op je eerste date er natuurlijk goed uitzien en zeker niet afgaan vanwege een puistje.


oorzaak

Puistjes (acne) worden veroorzaakt door verstopte talgklieren. In de pubertijd ga je geslachtshormonen aanmaken die er weer voor zorgen dat je meer talg gaat maken. Talg is een soort vet wat er voor zorgt dat je huid niet zo snel uitdroogt en is dus belangrijk voor je huid. Alleen dit talg zorgt er ook voor dat dode huidcellen je talgkliertjes kunnen verstoppen omdat deze in de talg blijven plakken. Hierdoor ontstaat een puistje!


mee-eters

Mee eters zijn eigenlijk een andere benaming voor puistjes.


gezonde huid

Een gezonde huid kan helpen om puistjes te voorkomen of om te zorgen dat je er minder last van hebt. Het is belangrijk om de juiste vitaminen binnen te krijgen in de juiste hoeveelheid om je huid te verzorgen en gezond te houden. Ook is het belangrijk om je huid goed te beschermen. Vaak wassen helpt om talg te verwijderen, maar te vaak of te hard wassen kan je huid beschadigen. Ook make-up kan je huid verstoppen wat puistjes kan verergeren.