Onderwerpen

Pesten

Scheiding

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak

Verveling
Niet lekker
Slapen


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst


 

Soa

Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Op deze pagina kom je meer te weten over de verschillende SOA en wat je kan doen om ze te voorkomen.

Inhoud
SOA veroorzaakt door:
Virus
Bacterie
Parasiet

Verschillende SOA:
Gonorroe (druiper)
Chlamydia
Syfilis
Herpes
Geslachtswratten
Aids
Schaamluis
Schurft

Preventie


Virus

Er zijn verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen die je ook op verschillende manieren veroorzaakt worden. Één veroorzaker van een SOA is een virus. Virussen zijn hardnekkig en vaak lastig te bestrijden.
SOA die door een virus worden veroorzaakt zijn:
Herpes
Geslachtswratten
en Aids


Bacterie

Bacteriën zijn ook in staat om een soa te veroorzaken. Bacteriën kunnen zich snel delen en zo een groot leger van bacteriën vormen! Besmettingen zijn vaak met antibiotica goed te bestrijden.
Soa die door een bacterie worden veroorzaakt zijn:
Gonorroe
Chlamydia
en Syfilis


Parasiet

Ook parasieten kunnen een soa veroorzaken. Een parasiet is een klein beestje die in of op jouw lichaam gaat zitten en stiekem van jouw bronnen leeft. Eigenlijk is het dus een beetje een soort dief. Je kunt hier behoorlijk nadeel aan ondervinden.
Twee voorbeelden zijn schaamluis en schurft.


Gonorroe

Gonorroe (ook wel druiper genoemd) is een veelvoorkomende soa. Gemiddeld zijn er zo`n 10.000 gevallen van per jaar in Nederland! Maar wees gerust, met een goede behandeling is het gelukkig goed te genezen!
De ongemakken worden veroorzaakt door de gonorroebacterie. De incubatietijd van deze soa is 2 tot 6 dagen. Dus wanneer je besmet wordt met deze bacterie, duurt het nog 2 tot 6 dagen voordat de ziekte echt optreed.
Mannen hebben er het meest last van. Veel voorkomende klachten zijn:
- pijn bij het plassen
- pus uit de penis
- niet goed kunnen plassen (je voelt wel dat je moet plassen, maar er komen maar een paar druppels plas uit)
Vrouwen hebben soms niet eens klachten! Maar dan kunnen zij wel, zonder dat ze het zelf weten, een besmettingsbron voor anderen zijn!
Als je denkt dat je gonorroe hebt is is het belangrijk om langs een arts te gaan. Deze kan je behandelen en dan kan de ziekte weer genezen.


Chlamydia

Chlamydia is een ziekte die wordt veroorzaakt door de 'chlamydia trachomatis' bacterie. Dit is een hele kleine bacterie en daarom is het heel lastig om deze te zien, ook onder een microscoop. Vaststellen dat je deze ziekte hebt is dus ook niet altijd even makkelijk. Deze ziekte lijkt wat klachten betreft een beetje op gonorroe, dus ook bij een man: pijn bij het plassen, pus uit de penis en niet goed kunnen plassen.
Chlamydia is de veroorzaker van oogbindvliesontsteking. Vervelende complicaties zoals dat heet bij chlamydia zijn bij de man: ontsteking van de urinebuis en de zaadleider en bij de vrouw ontsteking van de baarmoederhals en de eileiders. Een vrouw kan hierdoor dus onvruchtbaar worden! Voor een zwangere vrouw is deze ziekte ook niet erg goed. Het kind kan namelijk oogbindvliesontsteking krijgen of een longontsteking als het kindje ook besmet raakt.


Syfilis

Syfilis is een ernstige soa, maar gelukkig net als gonorroe ook goed te genezen. Deze ziekte komt wel wat minder vaak voor, ongeveer 1000 mensen in Nederland per jaar blijken syfilis te hebben. De ziekte wordt veroorzaakt door een spiraalvormige bacterie en kent meerdere stadia. In het eerste stadium dat zich voordoet tussen de twee en twaalf weken na besmetting kan er op de plaats van de besmetting een zweertje ontstaan. Ook kunnen er meerdere zweertjes te zien zijn. De zweertjes kunnen best groot worden, tot ongeveer een centimeter groot! Meestal zijn ze niet zo pijnlijk en voelen ze hard aan en vaak verdwijnen ze vanzelf weer. Dit betekend echter niet dat de ziekte ook vanzelf verdwijnt!!
Als in het eerste stadium geen behandeling plaatsvindt kunnen in het tweede stadium (tot enkele maanden na de besmetting) andere klachten ontstaan, zoals een grieperig gevoel, hoofdpijn, koorts en zelfs haaruitval! Ook kunnen vlekjes op de huid ontstaan. Daarna heb je nog een derde stadium en daarin wordt alles alleen maar erger! Het is daarom belangrijk om je meteen te laten behandelen als je deze ziekte hebt.
Als je twijfelt, ga dan eventjes langs de huisarts om je te laten testen. Dan weet je tenminste zeker of je het wel of niet hebt.


Herpes

Herpes is niet zo heel ernstig, maar vooral wel vervelend. De ziekte die ook wel herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpes-simplex virus type 2 ofwel: HSV-2. Dit virusje is familie van het virusje dat een koortslip veroorzaakt.
Symptomen (dus dingen die je kan merken als je de ziekte hebt) zijn een branderig gevoel en pijnlijke blaasjes die pijnlijke zweertjes kunnen worden. De eerste keer dat je deze ziekte krijgt is het ergst en ook het pijnlijkst. Vaak verdwijnen de symptomen na twee tot drie weken vanzelf, maar soms kunnen de klachten terugkomen als je moe of ziek bent. Het herpes virus blijft dus altijd wel in je lichaam aanwezig.


Geslachtswratten

Geslachtswratten zijn vervelend, maar meestal niet zo gevaarlijk. De besmetting vind net zoals bij gewone wratten plaats en ze kunnen ook op dezelfde manier worden verwijderd. Dus bijvoorbeeld met een speciale vloeistof die een arts er op kan doen om de wratten er af te vriezen. Het genezen van deze wratten duurt echter wel lang.


Aids

Aids is een afkorting van het Engelse woord: Acquired Immune Deficiency Syndrome en betekend ongeveer dat je immuunsysteem niet zo goed meer werkt. Het wordt veroorzaakt door een virus, het HIV virus. HIV staat voor Humane Immunodeficiëntie Virus. Het maakt je immuunsysteem zwakker waardoor je sneller ziek wordt en uiteindelijk kunt overlijden. Het virus zelf is meestal niet een doodsoorzaak, maar doordat je verdediging van je lichaam is aangetast kan je lichaam zichzelf niet zo goed meer verdedigen tegen indringers die je wel dood kunnen maken. Het kan soms jaren duren voordat er na een besmetting ook echt klachten optreden, maar mogelijke klachten zijn: ernstige vermoeidheid, gevoel van slapte, sterk gewichtsverlies, aanhoudende koorts, flinke diarree, huidveranderingen, lymfklierzwellingen, hoesten en moeite met ademen.
Je kan aids op verschillende manieren oplopen, namelijk door:
- bloed contact: als jouw bloed in contact komt met besmet bloed van iemand anders kan jij ook het virus oplopen
- vanaf de geboorte: een moeder kan het virus aan haar ongeboren kind overbrengen
- door naalden: als je je prikt aan een besmette naald
- door seks: als je geslachtsverkeer hebt met iemand die besmet is kan die het virus aan je overdragen.
Gelukkig kan het niet op de volgende manieren worden overgebracht:
- huidcontact
- zoenen en kussen

- ademen
- zweet
- huilen en tranen
- hoesten en proesten
- en niezen
- of via de wc waar iemand anders is geweest, glazen, borden en bestek, beddengoed, kussens, knuffels, etc.Schurft

Schurft wordt ook veroorzaakt door een parasiet en is daarom ook overdraagbaar via kleding en beddengoed enzovoort. De boosdoener is in dit geval de schurftmijt. Als je heel goed kijkt kan je hem net zonder hulpmiddelen zien. De vrouwtjesmijten graven een soort gangetjes in je huid en daar legt ze dan haar eitjes in, die na ongeveer 4 dagen alweer uitkomen en na ongeveer 18 dagen volwassen zijn.
Na ongeveer drie weken nadat je besmet bent geraakt krijg je overal op je lichaam jeuk. Je moet dan vooral niet gaan krabbelen want daardoor maak je je huid juist kapot!
Op advies van de huisarts kan je een crème krijgen waarmee je je hele lichaam (op je hoofd na dan) na het douchen in kan smeren zodat de mijten dood gaan. Natuurlijk moet je ook je kleding en beddengoed schoonmaken en je partner inlichten en ook laten wassen en insmeren met crème.


Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen zodat je geen soa krijgt! Zou dat even mooi zijn. Maar hoe voorkom je nou zoiets?
Wat in elk geval helpt is om niet steeds van partner te wisselen. Als je elke keer weer met iemand anders naar bed gaat loop je natuurlijk veel meer kans dat je iemand treft die besmet is en als je zelf besmet bent verspreid je de ziekte ook weer aan meer mensen. Ook het gebruik van een condoom is belangrijk. Niet alleen om zwangerschap te voorkomen, maar dus ook om de kans op een soa te beperken! Als je toch een soa oploopt of denkt er eentje te hebben, ga dan snel langs de huisarts en laat je testen en behandelen. Ook is het belangrijk om dan een tijdje geen seks te hebben en iedereen met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad in te lichten.


Zie ook / meer informatie

Seks
Ziekte