Onderwerpen

Pesten

Scheiden

Liefde

Automutilatie

Seks

Zelfmoord

Overlijden

School

Vriendschap

Thuis

Vragen

Nog veel meer!


Info & Tips

Probleemweb

Members

Informatiebak


Overig

Links

Organisatie

Mail naar een vriend Maillijst
 
 

Pesten
Vermoed u dat uw kind gepest wordt? Weet u niet zo goed wat u hier mee aanmoet? Wij hopen u hier meer informatie te kunnen geven.

Signalen

Hoe merkt u of uw kind gepest wordt? Het is vaak lastig om dat tijdig te zien en de signalen op te vangen. Sommige kinderen zullen thuiskomen en direct aangeven dat ze gepest worden, maar velen zullen op hun kamer wegduiken en er niet over willen praten. Vaak speelt schaamte een grote rol hierin.

Een aantal signalen waar u op kunt letten is of uw kind bijvoorbeeld nog wel plezier heeft in school. Als uw kind niet graag naar school gaat of vaak spijbelt kan pesten daar de oorzaak van zijn. Ook somberheidklachten kunnen aanleiding zijn om eens na te gaan of uw kind gepest wordt of niet.


Praten met uw kind

Een goed contact met uw kind of puber is zeer belangrijk. Zeker als deze gepest wordt. Neem uw kind serieus en luister naar uw kind. Misschien vindt u het onzin en dat uw kind zich niet zo aan moet stellen, voor hem of haar kan het veel betekenen.
Een goede band met uw kind is zeer belangrijk. Als jullie regelmatig met elkaar praten zal uw kind sneller naar u toekomen om te vertellen dat hij of zij zich gepest voelt. Ook als uw kind niet gepest wordt is het dus belangrijk om regelmatig eventjes bij te praten. Welke leeftijd uw kind ook heeft, probeer u te verdiepen in wat het kind bezighoud en probeer daar samen een leuke bezigheid in te vinden. Zo houd u altijd een openingetje open om met uw kind te praten. Neem uw kind bijvoorbeeld mee naar de speeltuin en probeer tijdens het spelen af en toe een pauze in te lassen om wat te eten en drinken. Dit is voor u een mooi moment om de zorgen van uw kind te bespreken.
Bij pubers is het natuurlijk een stukje anders. Deze proberen vaak los te komen van hun ouders en schaamte gaat hier een grotere rol spelen. Ook kunnen zijn van mening zijn dat ze het allemaal zelf aan moeten kunnen. Probeer die gevoelens te respecteren, maar er ook slim gebruik van te maken. Geef een puber bijvoorbeeld wel de ruimte om zijn eigen dingen te doen en met zijn eigen vrienden om te gaan, maar probeer hem ook te betrekken bij familiezaken.

Een gesprek beginnen over pesten kan natuurlijk erg lastig zijn, maar misschien wel nodig. Probeer de nadruk in zo'n gesprek niet direct op pesten te leggen. Probeer rustig te bespreken of uw kind het naar zijn zin heeft op school, de vereniging, thuis, in de straat... Vaak komt daar al voldoende antwoord uit. Wanneer blijkt dat uw kind het niet naar zijn zin heeft kunt u door gaan vragen naar bijvoorbeeld pesten.

Hoe en wanneer u met uw kind praat weet u natuurlijk zelf het beste. Dit zijn slechts tips om eens over na te denken.


-

-


-

-